Jak přežít a užít si život na vysoké škole

Obor
Tipy
Doba čtení
3 minuty
Zveřejněno
6. 1. 2021

Po necelých pěti letech studia si začínám uvědomovat, že se blíží konec. Tři písmenka a tečka. Pět let kvůli titulu Ing. Přitom je to tak nedávno, co jsem nastupovala a hledala jsem pevnou půdu pod nohama. Byla to ta nejkrásnější léta díky pár věcem, které jsem se rozhodla během studia dělat. Někdy je mi líto, že jsem nezačala dříve.

Proto jsem se rozhodla sdělit své tipy těm, kteří se studiem začínají nebo ještě pevnou půdu nenašli a plácají se v tom. Neztrácej čas a užívej si!

  • Najdi si (nové) kamarády – Mít kolem sebe správné lidi je na studiu na vysoké nejdůležitější. Většina z nás bydlí daleko od rodiny, a proto je čas hledat si „novou rodinu“ přátel. Jsou to právě spolužáci a kamarádi, se kterými strávíš následující roky. Oni ti pomohou se studiem, ale i zábavou. Pokud nevíš, kde začít, tak studentské organizace (třeba IAESTE) ti nabídnou nové spektrum kamarádů do nepohody. Najdeš zde tolik lidí a každý z nich je machr v něčem jiném. Jednou s nimi můžeš jít na turistiku, jindy na hodiny stepu či se sejdete v divadle. 
  • Choď na akce – Už sis našel nové kamarády? Vezmi některého z nich na akce, které pořádá fakulta nebo samotné VUT. Právě na těchto akcích najdeš nové přátelé a vytvoříš si vzpomínky na studium. Jako pár příkladů uvedu fakultní plesy, Hudbu z FEKTu či Strojařské schody. Tyto zážitky jsou to, co si z vysoké rozhodně zapamatuješ.
  • Bydli na koleji – Neříkám, že je třeba strávit celé studium na koleji, ale je to skvělé ubytování alespoň pro začátek. Tvůj neznámý spolubydla se může stát tvým nejlepším kamarádem. Na koleji najdeš klid ke studiu, ale i možnost se bavit. Záleží na tom, co preferuješ. Máš zde možnost zažít chodbovice, vařit si navzájem obědy, hrát deskovky a další. Nudit se zde rozhodně nebudeš. Jde o to, že na koleji poznáš lidi svého věku ze stejné školy s podobnými zájmy.
  • Choď do školy – I když to zní absurdně, tak chodit do školy se vyplatí. Zde poznáš nejen učitele, kteří tě jednou budou zkoušet, ale i kamarády spolužáky, kteří tě mohou vytáhnout z bryndy, když nebudeš mít protokol, zápisky nebo přípravu do labin. 
  • Průběžně studuj – Vím, že ne všichni tento styl učení podporují (a obzvláště na vysoké). Mně se to vždy osvědčilo. Stačí málo – psát si poznámky během přednášky, malovat si nebo i ten flek od kafe v sešitě ti připomene spoustu věcí, co jsi za celý ten semestr dělal. Věř mi, že za veškerý materiál, který si během semestru připravíš, budeš ve zkouškovém období neskutečně vděčný. V tu dobu už nebudeš mít čas cokoliv psát, přepisovat nebo shánět.
  • Jeď na Erasmus nebo stáž – A jak vám pobyt v zahraničí pomůže ke studiu? Je to jako vzdělávací dovolenka. Objevíš tak větší chuť studovat a novou energii do dalšího semestru. Máš možnost cestovat, navázat mezinárodní přátelství na celý život a procvičíš si angličtinu.

Netvrdím, že je to recept na spokojený život pro každého. Mně se to osvědčilo a je teď jen na tobě, jak s tím naložíš.


Zuzana Bayerová

VUT v Brně


@podporovaný článek