Kultúrní odlišnosti

Obor
International
Doba čtení
5 minut
Zveřejněno
4. 11. 2020

Kdykoliv někam vyjedete do zahraničí, vždy naleznete odlišné chování. Může se jednat o svatební zvyky či národní tradice nebo o obyčejné podání ruky. Jedno nebo druhé, měli byste si před vycestováním na stáž něco o dané zemi zjistit, abyste se nedivili. Ne každého potěší pusa na tvář na přivítanou nebo srkání či říhání při jídle.

USA

Jakmile se dostanete za oceán, hned k vám budou všichni přátelštější a stále se vás budou ptát, jak se máte jejich typickým „How are you?“. Ale ať už vám umřel křeček nebo vás vyhodili z práce, vždy řekněte pouze „fine“, protože se ptají jen ze slušnosti a nikoho to opravdu nezajímá. A ať už jste kdekoliv na jídle, je zvykem nechávat spropitné alespoň 10-15% z ceny.

Japonsko

V této zemi najdete v porovnání s námi jen pár společných zvyků. Většina je naprosto odlišná od Evropanů a pokud sem zavítáte, čeká vás mnoho překvapení. Například na ulicích nenajdete odpadkové koše. Japonci si všechno vyhazují u sebe doma. Kupodivu právě proto je na ulicích čisto. Při první zkušenosti s restaurací se s jistotou trochu vyděsíte, protože srkáním a říháním dáváte najevo, že jste si opravdu dobře pochutnali.

Oproti Americe můžete v Japonsku ušetřit za spropitné. Když jim něco budete chtít nechat, považují to za neslušné.

Čína

V Číně vás může hodně překvapit problematika s internetem. Platí zde silná cenzura a pokud si neporadíte například pomocí VPN (Virtual private protocol), dost stránek vám zůstane zablokovaných.

Když se necháte pozvat k někomu domů na jídlo, nenechávejte prázdný talíř. Znamená to, že jste dostali málo a že máte hlad. Vždy nechte alespoň jedno sousto, jinak vám ještě přidají. Zároveň se připravte na situaci, že budete jíst všichni z nějaké společné mísy a jak už bylo řečeno u Japonska, říhání po jídle je na denním pořádku i tady.

Bulharsko

Kdo ještě nikdy nezavítal do Bulharska, určitě bude při své první návštěvě zmatený kýváním hlavou. Naše ano, hlavou dolů nahoru, znamená jejich ne a naopak.

Francie 

Při příjezdu do země módy a croissantů čekejte na prvním setkání s cizím člověkem velké objetí a pusu na obě tváře. Je to běžné mezi všemi pohlavími a pokaždé, co se vidíte. Klidně i 3x denně.

Velká Británie

Oproti jižním státům jsou lidé na tomto ostrově velmi chladní, podobně jako jejich počasí. Při setkání si podají ruce a tím většinou končí. Stejně tak to funguje např. i ve Skandinávii, takže na autobusové zastávce budete čekat ve frontě s dvoumetrovým odstupem.

V domácnostech je velmi běžné chodit doma v botách a nezouvat se. Stejně tak to funguje i

v Americe. Nesmí se vynechat zmínka o jízdě vlevo, kterou byste nalezli i v těchto státech: Irsko, Malta, Thajsko, Japonsko, Indonesie, Austrálie, JAR a další…

Řecko

Krásná dovolenkářská destinace se může pyšnit nádhernými hotely a mořem, ale jakmile byste byli mimo tuto turistickou oblast (někdy ani nemusíte), určitě vás nemine záchod, do kterého se nesmí vhazovat toaletní papír díky starým a úzkým odpadním sítím. Místo toho použijete hadici s vodou, kterou máte hned vedle, a toaletním papírem se pouze osušíte. Takhle to funguje například i v Turecku, Bulharsku nebo Thajsku.

Ke každé zemi by se toho dalo napsat mnohem více, ale to by vydalo na hodně knih. Stačí pouze vědět, že ne všude se můžeme chovat stejně a ne všude to stejně funguje. Důležité je respektovat kulturní odlišnosti a hlavně je dodržovat.